Products Products Contact Contact
Terug naar Nieuws & Blog

news Henri Schockman (Levarht) over spannend slotstuk Hollands kasgroentenseizoen

"Goede prijzen tomaten, paprikamarkt in elkaar gezakt, vlak seizoen komkommers"

Tholen - Zorgde vorig jaar begin augustus het warme weer voor een ontwrichte aanvoer van de Hollandse kasgroenten, dit jaar kenmerken de zomermaanden voor een vrij vlakke, stabiele zomer. Dat levert voor de verschillende kasgroenten wel een totaal verschillend beeld op, constateert commercieel manager Henri Schockman van Levarht.

Zo liggen de tomatenproducties dit jaar een stuk lager dan normaal. "Vervroegde teeltwisselingen, afname van het Spaanse areaal en een behoorlijke vraagmarkt resulteren prijstechnisch in een redelijk goed seizoen. Ook de komende weken zal er meer vraag dan aanbod zijn. Dat verschil zal je het beste terug gaan zien in de prijzen van het grove segment. Het fijne segment is nog wat meer afhankelijk van de aanvoer uit onder meer Marokko", constateert Henri.

Waar de tomatentelers dit jaar plussen in prijs, moeten de paprikatelers de laatste acht weken van het seizoen nog behoorlijk wat inhalen om er nog een redelijk seizoen van te maken. "Het seizoen startte met mooie prijzen en tot medio/eind augustus bleven de prijzen redelijk, maar de laatste weken zijn de prijzen enorm ingezakt. Het weer, zonder een langere periode zonnig weer, is voor de paprikaconsumptie nadelig geweest. Zo leende het weer zich niet zo voor een barbecue. Voor de luchtvrachtexport zijn er weliswaar iets meer mogelijkheden om te vliegen, maar de huidige tarieven maken ons nog niet competitief genoeg. We zullen als Nederlandse afzetorganisaties dan ook alle zeilen bij moeten zetten om samen met klanten de weg omhoog te vinden, want ook de Spaanse paprika's komen er alweer aan."

Ook de Hollandse komkommers begonnen het seizoen goed met goede prijzen tot week 7/8, maar daarna werd de daling snel ingezet. "Het is een heel vlak seizoen geweest, zonder problemen in de teelt, maar ook zonder tekorten. En die heb je weleens nodig om de prijs omhoog te krijgen. Het Nederlandse komkommerareaal was natuurlijk wat uitgebreid en ook is er gedurende het seizoen wat teelt bijgekomen vanuit de tomatenteelt. Daarbij hebben we ook in de komkommers het saladeweer gemist. Met de aanvoer vanuit Spanje die op de markt komt, wordt het de komende weken een hele uitdaging om de prijs op niveau te houden", aldus Henri.

 

Het aubergineseizoen verliep minder goed dan voorgaande jaren. "Vorig jaar stimuleerde de Corona-situatie duidelijk de verkoop. Dit jaar hebben we dat effect veel minder gezien. Gecombineerd met een uitbreiding in de teelt, zijn de aubergineprijzen behoorlijk achtergebleven. Nu is normaal de tweede helft van het seizoen in de aubergines positiever, omdat er in de eerste helft veel Spaanse concurrentie is. Hopelijk kunnen we de komende weken nog een vuist maken, maar het tijdsbestek is kort om het seizoen nog positief te laten eindigen", aldus Henri.

Een factor die de resterende weken nog weleens mee kan gaan spelen, is volgens hem de energiemarkt. "De gasprijzen rijzen de pan uit. Ik kan me voorstellen dat telers zich afvragen of ze nog wel zoveel in het gas gaan investeren voor deze prijzen."