Products Products Contact Contact
Terug naar Nieuws & Blog

blog Alles wat je wilt weten over courgette

Courgette is de onrijpe vrucht van de cucurbita pepo plant, en is onderdeel van de komkommerfamilie. De vrucht wordt doorgaans als groente gegeten; gebakken, gekookt of gestoofd. Het Nederlandse woord ‘courgette’ komt oorspronkelijk uit het Frans: het is een verkleinwoord van ‘courge’, wat pompoen betekent. Courgettes zijn er onder andere in geel en groen en kunnen ook bolvormig zijn.  

De ‘gewone’ groene courgette zoals iedereen hem wel kent, is een langwerpige vrucht met een lengte van tussen de 10 en 25 centimeter. De meest smaakvolle zijn de kleinste (maximaal 30 cm).

Populair bij consumenten
Courgettes zijn populair in Europa. Door de zachte textuur is het een allemansvriend in de keuken, een kindervriendje door de milde smaak en hij flirt ook graag met andere groentesoorten, kruiden en noten. Het wordt daarom ook wel een gemaksgroente genoemd.

De kop en kont van de courgette kun je niet eten, maar schillen hoef je hem niet. In de Italiaanse keuken zien we hem vaak terugkomen; door de pasta, in een ovengerecht of dun gesneden (rauw) in een salade. De bloemen van de courgetteplant zijn ook eetbaar en worden courgette fleur genoemd; gevuld met ricotta en vervolgens kort gefrituurd zijn ze een heerlijk hapje of voorgerecht en gezien als een echte delicatesse.

Courgette is ook nog eens super gezond! Hij bevat veel vezels en voedingsstoffen zoals vitamine C en mineralen. Daarnaast is courgette koolhydraatarm en bevat de groente maar weinig calorieën. Je kunt er dus lekker veel van eten!

 

Courgettes bij Levarht
Bij Levarht hebben we jaarrond courgettes van Nederlandse en Spaanse bodem. In Nederland halen we ze uit Limburg, in Spanje hebben we partnerships met onder andere King Courgette en Coprohnijar. Hierdoor kunnen we de courgettes het hele jaar door, met naadloze overgang van de seizoenen aanbieden en leveren aan onze klanten.

Trends and developments
De courgette is een populaire groente. Hij is gemakkelijk te gebruiken en we zien ook terug in onze cijfers dat klanten ze graag willen afnemen. Alleen dit jaar al hebben we ruim 161.300 colli groene courgette in huis gehaald!