Products Products Contact Contact
Terug naar Nieuws & Blog

Bleekselderij Healthy green superhero

Apium gravaolens – ofwel bleekselderij, is tegenwoordig helemaal hip en happening. De groente wordt regelmatig als wondermiddel aangeprezen doordat het zoveel goede voedingsstoffen bevat. Door de ietwat aparte smaak vind je het óf lekker of je loopt er met een grote boog omheen; net zoals bij koriander verschilt het per persoon hoe je de smaak ervaart. Vroeger werden de groene stengels tot snot gekookt en geserveerd bij de piepers, maar vandaag de dag zien we ze vooral terug in gezonde sapjes, chique amuses en knagen we er heel wat rauw weg omdat het goed is voor onze gezondheid én onze lijn.

 

Mediterrane geschiedenis

Bleekselderij heeft een Mediterrane geschiedenis en werd al in 850 vóór Christus gebruikt voor medicinale doeleinden. Het zou volgens de Romeinen goed helpen bij hart en vaatziekten, wat deels ook blijkt te kloppen. Bepaalde stofjes in de groente zorgen voor verwijde aderen en een betere bloedsomloop, een soort bloedverdunner dus. De groente bevat naast veel vitaminen en mineralen, ook NBP, een stofje wat helpt bij een opgeblazen gevoel en de spijsvertering bevordert. Een goed idee dus om in januari wat stengels in je tas te doen als je los bent gegaan op het kerstbuffet in december.

Ook bij Levarht gaan er heel wat stronkjes door het pand heen gedurende het jaar. In de winter komt onze bleekselderij uit Spanje en in de zomer halen we de stengels uit de UK.

De totale categorie bleekselderij is t.o.v. 2020 niet in omzet en volume gewijzigd, maar er is wel een aanzienlijke ontwikkeling binnen de biologische bleekselderij te noteren:
consumenten in Nederland zijn 9% meer biologische bleekselderij gaan consumeren en er zelfs 11% meer aan gaan uitgeven in 2021 t.o.v. 2020!

Bron: IRI, ytd week 32

 

 

Recept – groen sapje met bleekselderij, appel, gember, komkommer en limoen

We zitten nog volop in de goede voornemens. Wil je ook het jaar gezond starten? Het is nog niet te laat! Probeer eens dit sapje met onder andere bleekselderij en gember. Het is even wennen, maar het geeft je dag een echte kickstart. Je kunt dit sapje het beste maken in een slowjuicer om zo veel mogelijk voedingsstoffen te behouden, maar als je deze niet hebt kun je hem ook in de blender maken en vervolgens met een zeef ontdoen van de pulp.

Ingrediënten voor vier glazen sap:

- 4 groene appels (Granny Smith), in parten
- 1,5 limoen, gehalveerd en schil verwijderd (of pers ze uit en voeg later toe)
- 3 flinke stengels bleekselderij, ontdaan van draden en in stukjes gesneden
- stuk gember ter grootte van 2 cm, geschild
- ½ komkommer, gewassen en in stukken gesneden

 

Instructie        

Doe alle ingrediënten in de slowjuicer of in je blender. Roer nog even goed na om alles goed te mixen. Als je een blender gebruikt, zeef je sapje dan even zodat het pulp eruit is. Je kunt je sapje garneren met verse kruiden voor een extra smaaksensatie.